Merhabalar! Beyaz gecelerin yaşandığı ülkeler (Kuzey Avrupa Ülkeleri) yazımıza Hoş geldiniz.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
Üzerinde Güneşin Batmadığı Ülkeler!
[/box]
Ülkemizde yaz mevsimi başlarken kuzeyde beyaz gecelerin sezonu açılmış oluyor. Tam kış bitti sıcak havaların tadına varmanın zamanı geldi derken, bu defa da hayatımızda 1 kere mutlaka deneyimlememiz gereken beyaz geceleri görmek için soğuk diyarlara, Avrupa’nın kuzey ülkelerine seyahat etmek isteyebiliriz. Işığın sözünün geçtiği, Kuzey Avrupa ülkeleri Beyaz Geceler sezonunda tam anlamıyla karanlık olmuyor. Gece ve gündüz neredeyse birbirinin aynısı oluyor ve gökyüzü şafak sökmüş gibi aydınlık oluyor.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
[/box]
Kuzey Avrupa’nın belli bölgelerinde güneş hiç batmıyor. Gece ormanda veya kentin sokaklarında yapay hiçbir ışığa ihtiyaç duymadan yürümek, etrafı keşfe çıkmak veya bisiklete binmek isteyen yerli ve yabancı turistler Norveç’e, İsveç’e, Finlandiya’ya, Danimarka’ya, İzlanda’ya akın ediyor. Bu ülkelerde güneş haftalarca gece gündüz demeden gökyüzünde kalıyor.
Kuzey Avrupa ülkeleri “Beyaz Geceler” sezonunda tam anlamıyla karanlık olmuyor. Gökyüzü şafak sökmüş gibi aydınlık oluyor. Kuzey Avrupa’nın belli bölgelerinde güneş hiç batmıyor. Gece ormanda veya kentin sokaklarında suni ışığa ihtiyaç duymadan yürümek veya bisiklete binmek isteyenler Norveç’e, İsveç’e, Finlandiya’ya, Danimarka’ya, İzlanda’ya akın ediyor. Bu ülkelerde güneş haftalarca gece gündüz demeden gökyüzünde kalıyor.
Her yıl bölgeyi ziyaret eden binlerce turist beyaz gecelerin mistik etkisiyle büyüleniyor. Doğaseverler nordik gecelerini eşsiz doğa güzelliğiyle festival atmosferinde hep birlikte günü geceyle birleştirip uyanık geçiriyor.
Aslında bu ülkelerin dünyanın her bir yerinde bu kadar fazla insanı kendisine çekmesinin en büyük nedeni “gece yarısı güneşi”dir. Kuzeyin (belki de dünyanın) bu en zengin ülkelerinde, bu aylarda güneşin hiç batmadığına şahit olmak eşsiz bir his olsa gerek!
Her yıl bölgeyi ziyaret eden turistler beyaz gecelerin mistik etkisiyle büyüleniyor. Doğa severler nordik gecelerini eşsiz doğa güzelliğiyle festival atmosferinde hep birlikte uyanık geçiriyor.
Kuzey Avrupa ülkelerinde yaz aylarında uyumak zor
Beyaz Geceleriyle ünlü İskandinav ülkeleri her yılın belli dönemlerinde müthiş bir doğa şölenine tanık oluyor. İskandinav ülkeleri belirli dönemlerde tam anlamıyla karanlık olmuyor.
Beyaz geceler haziranın ortasında başlıyor ve temmuzun ilk haftasında sona eriyor. İşte bu üç hafta boyunca İskandinav bambaşka bir hal alıyor. Her yıl binlerce turist “beyaz geceler”i yaşamak için dünyanın dört bir yanında İskandinav ülkelerine akın ediyor. Türkiye’den de azımsanmayacak derecede ziyaretçi çekiyor.
Siz de “Arctic Circle” içinde yer alan Kuzey Avrupa ülkelerinde eşsiz “beyaz geceler” deneyimini yaşayabilirsiniz.
Doğa severler müthiş doğa olayını her defasında heyacanla bekliyor ve bu ülkelerde gökyüzünün net olarak görülebildiği bölgelerde geceler de düzenlenen festivallerle gündüzler gibi hareketli geçiyor. “Beyaz Geceler” döneminde özellikle Stockholm, Kopenhag ve Oslo’da düzenlenen etkinliklerle 24 saat açık olan sokak kafeleri, restoranlar ve barlar dolup taşıyor.
“Beyaz Geceler” için seyahat ipuçları
Lapland dünyaca ünlü “beyaz geceler” fenomenini görmek için İsveç’teki en iyi yer olarak biliniyor. Lapland’da gece gündüzün daha parlak bir dönüşümü olarak kendini gösteriyor. Beyaz Geceler sezonu boyunca Lapland arkaik dağlarında yürüyüş yapmak eşsiz bir macera olarak nitelendiriliyor. Gece parlayan güneş ışığı ağaçları aydınlatıyor ve ziyaretçelerine dünyanın başka hiçbir yerinde rastlayamayacakları bir deneyim yaşatıyor. Beyaz Geceler Fenomeninin tam tersi Finlandiya’da Kaamos adıyla “kutup gecesi” olarak yaşanıyor.
Beyaz Geceler’de İzlanda’nın başkenti Reykjavik’de yürüyüş yapmanın da benzersiz olduğu biliniyor. Önümüzdeki “beyaz geceler” sezonunda da her yl olduğu gibi Reykjavik’de outdoor macera turları düzenlenecek. Bu “vahşi” turlar sizi jeotermal buhar alanlarına götürür ve turun sonunda katılımcılar Reykjavik’in beyaz gecelerinde nehir sularının tadını çıkarma ve yıkanma fırsatı bulacak. Bu yolculuklarda, güneşten gelen özel ışığın açık deniz üzerindeki etkilerini görebilirsiniz.
Dostoyevski’nin aşk romanı ‘Beyaz Geceler’in geçtiği şehir bugün ülkenin kültür, mimari ve sanat merkezi.
Rusya’nın eski başkenti St. Petersburg, ‘beyaz geceleri’ ile meşhur. Yaz aylarında gündüz uzunluğunun 19 saati bulduğu kent milyonlarca turisti ağırlıyor.
Mayıs’ın sonunda başlayan beyaz geceler Ağustos’a kadar sürüyor. 22 Haziran’da ise gündüz uzunluğu 19 saate kadar çıkıyor.
Rusya, St Petersburg’dada her yıl dünyaca ünlü doğa olayı Beyaz Geceler için festival düzenlenir. St. Petersburg’un önde gelen kültürel etkinliklerinden olan Beyaz Geceler Festivali adını İskandinav’ın doğa olayından alır. Festivalde her yıl uluslararası dansçılar, müzisyenler ve konuk yıldızların performansları da dahil olmak üzere opera ve müzik etkinlikleri serisi sunulur.
Karanlık bir kışın ardından güneş altında 24 saat vakit geçirmek istiyorsanız ve iflah olmaz bir doğa severseniz önümüzdeki yaz tatilinizi Schengen sahasına dahil olan Schengen vizesiyle giriş imkanı bulunan Kuzey Avrupa ülkelerinde geçirebilirsiniz.
Rusya vize istiyor mu? yazımızı okuyabilirsiniz.
Burası beyaz gecelerin yaşandığı, gece ile gündüzün birbirine karıştığı bir bölge. Özellikle Mayıs ve Ağustos ayları arasında hakikaten geceler karanlık değil, neredeyse geceler kayıplara karışıyor. İsveç “Yazın gecesi, kışın gündüzü olmayan ülke” diye nitelendiriliyor.
İsveç’in toplam nüfusu yaklaşık 9,5 milyon ve bunun neredeyse yarısı başkent Stockholm’de. Başkent nüfusunun yaklaşık üçte biri ise göçmenlerden oluşmakta. Büyük bir yüz ölçümde az nüfusla yaşıyorlar. Ekonomik durumlarının iyi olması neticesinde işçi statüsünde çalışacak nüfusa ihtiyaçları var. Bu yüzden göçmen kabul ediyor. İlk göçlerin olduğu dönemde yabancılara daha çok kucak açmış her türlü ev, iş, eğitim yardımları vermiş.,
Dünya devletleri arasında sosyal ve kültürel faaliyetlere en fazla önem veren ülkelerden biri aynı zamanda. Her mahalle arasında bir anaokulu ve kreş mevcut. İyi insan olmanın öğretiminin erkenden başladığı yerler. En rahat, en keyifli, nasıl eğitim yapılabilecekse onu yapıyorlar.
İsveçlilerin hepsi beyaz ve sarışınlar. Özellikle çocukları oldukça sevimli. Bebekleri de oyuncak bebek misali.
Özellikle seyahat programınıza eklemenizi tavsiye ettiğimiz Lapland, dünyaca ünlü “beyaz geceler” fenomenini görmek için İsveç’teki en iyi yerlerden biridir. Lapland’da gece gündüzün daha parlak bir dönüşümü olarak kendini gösteriyor. Beyaz Geceler sezonu boyunca Lapland arkaik dağlarında yürüyüş yapmak eşsiz bir macera olarak nitelendiriliyor. Gece parlayan güneş ışığı ağaçları aydınlatıyor ve ziyaretçilerine dünyanın başka hiçbir yerinde rastlayamayacakları bir deneyim yaşatıyor. Beyaz Geceler Fenomeninin tam tersi Finlandiya’da Kaamos adıyla “kutup gecesi” olarak yaşanıyor.
Küçük bir yüz ölçüme sahip olan Oslo, nüfusu az ve oldukça sakin. 600.000 olan nüfusun dörtte biri yabancı uyruklu.
Çizgi filmlerden tanıdığımız, Vikinglerin torunlarının ülkesi Norveç. Dünyanın sporu en fazla seven ülkesi desem, abartmış olmam. Kış aylarında kayak, yazın tekerlekli kayak ve her yerde kaykaylar ve durmadan yürüyüş yapan insanlar görülüyor.
Dünya kayak şampiyonalarının yapıldığı Holmen kollen Kayak Merkezi’ni geziyoruz. Bütün Oslo ayaklarının altında kalıyor sanki. Dünyanın usta kayakçılarını Oslo’ya çeken önemli bir tesis. Dünyanın en eski kayak müzesi, simülatör ve alışveriş mekânlarının da bulunduğu kayak merkezi, en çok atlama kulesiyle ünlü.
Beyaz Geceler’de İzlanda’nın başkenti Reykjavik’de yürüyüş yapmanın da benzersiz olduğu biliniyor. Önümüzdeki “beyaz geceler” sezonunda da her yıl olduğu gibi Reykjavik’de outdoor macera turları düzenlenecek. Bu “vahşi” turlar sizi jeotermal buhar alanlarına götürür ve turun sonunda katılımcılar Reykjavik’in beyaz gecelerinde nehir sularının tadını çıkarma ve yıkanma fırsatı bulacak. Bu yolculuklarda, güneşten gelen özel ışığın açık deniz üzerindeki etkilerini görebilirsiniz.
[box type=”note” align=”” class=”” width=””]
Schengen vizesi nasıl alınırı? yazımızı da okumanızı tavsiye ederiz.
Adım Adım Schengen Vizesi Nasıl Alınır?
[/box]
İzlanda vizesi için tıklayınız
Merhabalar! Konsolosluk Evrak tasdik onayı nedir? Nasıl alınır? Ücretleri nelerdir? Konsolosluktan sonra başka nerelerde onay…
Ankara Noter Onaylı Tercüme Nedir? Ankara Noter Onaylı Tercüme, belgelerin uluslararası veya resmi kullanım için…
Merhabalar! Yurt Dışına seyahat etmek isteyen Türk Vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları için vize gerekli…
Merhabalar! Yabancıların tabi olduğu vize rejimi hakkında sorular tarafımıza sorulmaktadır. Bizde bu yazımızda soruların cevabını sizlere…
Merhabalar! Yurt Dışına seyahat etmek isteyen vatandaşlarımız yada yabancı uyruklu insanlar, bazı ülkeler için vize…
Rusya Yabancı ülke vatandaşlarına Tekdüzen Rusya E-vize Elektronik Vize düzenlemesine başlamıştır. Online vize nasıl alınır?…