Merhabalar! Romanya vizesi Türkiye vatandaşlarının, Romanya’yı ziyaret etmek istediğinde alması gereken izindir. Ülkeler arasında yapılan seyahatlerde bilindiği üzere istisna durumlar hariç pasaport ve vize zorunluluğu vardır. Eğer adımınızı atmaya karar verdiyseniz ilk yapmanız gereken şey ise vizenizi almaktır. Romanya vizesi almak için başvuru süreci de gözünüzü korkutmasın.
Romanya vizesi nasıl alınır anlatacağım. Romanya vizesi hakkındaki tüm bilgileri sizin için yazdık.
Romanya vizesi sitesi web sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Kaliteli güvenli ve garantili vize hizmeti almak ve vize işlemlerini yapmak için bizim ile iletişime geçiniz.
Elçiliğe gitmeden vize alabilirsiniz. Hangi şehirde olursanız olun! yapmanız gereken bizi aramanız yeterli olacak.
[/box]
Romanya Vizesi Nedir? Romanya Vizesi Hakkında
Romanya ülkesine seyahat edecek Türk ve diğer vatandaşların Romanya’ya gitmek için aldıkları vizedir. Vize pasaportun içine işlenmekte olup bir nevi izin belgesidir.
Romanya Vize Başvurusu
Romanya vize başvuruları, online bir E-vize sistemi üzerinden yapılır. Başvuru dosyaları sisteme girilip, Romanya vizesi başvuru formu doldurulduktan sonra, E-vize sistemi, başvuru sahibine bir konsolosluk randevusu tanımlar. Sistem üzerinden alınan randevu tarihinde konsolosluğa gidilerek, sunulması gereken belgeler sunulur ve başvuru sahibi bir mülakata girer. Konsolosluk, başvuru sahibinin geçirdiği prosedürleri olumlu değerlendirirse, Romanya vize başvurusu onaylanır.
Romanya’ya gitmek için, her türlü koşulda vize sahibi olması gereken pasaport tipi Bordo (umuma mahsus) pasaporttur. Diplomatik pasaport, hizmet pasaportu ve hususi pasaport sahipleri, 90 günü aşmayan (6 ay içinde) kısa süreli Romanya ziyaretleri için vize almak zorunda değildir. Şayet pasaport sahibi Avrupa Birliği’ne üye ülkelerden birinin, Schengen bölgesi ülkelerinden birinin ya da İsviçre ya da Liechtenstein oturum iznine ya da çok girişli vizesine sahipse, vize almaya gerek duymadan Romanya’ya giriş yapabilir. Romanya Vize kategorileri aşağıdaki gibidir.
A tipi vize: Farklı bir ülkeye seyahat edecek kişilerin Romanya havaalanı üzerinden gideceği ülkenin uçağına binmesine kadar sürecek kalışlarda verilir.
B Tipi vize: Romanya’yı transit geçmeyi planlayan kişilerin ülkeye en fazla 5 gün için giriş yapmasını sağlayan vizedir.
C Tipi vize: Romanya’da 6 ay içerisinde 90 günü aşmayacak periyodlar dahilinde kesintisiz olarak konaklama hakkı verir. Dolayısıyla tek girişlidir.
D tipi vize: Başvuru sahibine oturum izni sağlayan bir vize türüdür.
Romanya Vizesi Nasıl Alınır?
Romanya’ya seyahat gerçekleştirmek için ilk önce Romanya Büyükelçiliğinden Romanya vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. Romanya vizesi için gerekli evrakları ve Romanya vizesi için istenilen belgeleri hazırladıktan sonra ve Romanya vize ücretini bankaya yatırdıktan sonra
Romanya için;
1 aylık Romanya vizesi
3 aylık Romanya vizesi
6 aylık Romanya vizesi
1 yıllık Romanya vizesi
alabilirsiniz.
Romanya vize, Romanya için vize
Romanya vize istiyor mu?
Romanya vize var mı?
Romanya vize gerekiyor mu?
Romanya vize ister mi?
Romanya yeşil pasaporta vize istiyor mu?
Romanya ya vize var mı?
Romanya vize gerekiyor mu
Romanya’ya seyahat etmek isteyen Umuma Mahsus (Bordo) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları seyahatlerini gerçekleştirebilmek için Romanya vizesi almaları gerekmektedir.
Hususi (Yeşil) Pasaport, Hizmet (Gri) Pasaportu ve Diplomatik (Siyah ve Kırmızı) Pasaport Hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 180 gün içerisinde 90 günü aşmayan seyahatleri için Romanya’ya vizesiz giriş yapabilirler. Romanya vize başvurusu yapmalarına gerek yoktur.
Romanya Vizesi Nasıl Alınır?
Romanya’ya seyahat gerçekleştirmek için ilk önce Romanya Büyükelçiliğinden Romanya vize başvurusu yapmanız gerekmektedir. Romanya vizesi için gerekli evrakları ve Romanya vizesi için istenilen belgeleri hazırladıktan sonra ve Romanya vize ücretini bankaya yatırdıktan sonra Romanya için 1 aylık Romanya vizesi, 3 aylık Romanya vizesi, 6 aylık Romanya vizesi, 1 yıllık Romanya vizesi alabilirsiniz.
Romanya vizesi alabilmek için elçilikte parmak izi vermeniz gerekmektedir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
Romanya Vize Türleri, Romanya Vize Çeşitleri
Romanya ticari vize
Aile ve Arkadaş Ziyareti vize
Romanya transit vize
Romanya turistik vize
Romanya çalışma vizesi
[/box]
Romanya Vize Çeşitleri:
Romanya tarafından tanzim edilen vize çeşitleri aşağıdaki gibidir:
1. Havaalanı transit vizesi (A sembolü):
Havaalanların uluslararası alanına giriş ile esas gidilecek ülkenin uçağına bininceye kadarki kalışını sağlayan vizedir.
2. Transit vizesi (B sembolü):
5 günü geçmeyecek kaydı ile transit geçmek amacıyla, Romanya’ya girişini sağlayan vize türüdür.
3. Kısa süreli oturum vizesi (C sembolü) :
Yabancılara Romanya topraklarına girme ve ilk giriş tarihinden itibaren 6 aylık bir süre içerisinde kesintisiz olarak veya birkaç konaklama yaparak toplam 90 günü aşmayacak şekilde oturum izni veren vizedir (veya, eğer ki çoklu giriş vizesi ise, ilk girişten sonra dikkate alıınır), bu vize çeşidi aşağıdaki faaliyetlerin amacın konusu olabilir: resmi görev, turizm, iş, kişisel ziyaret, nakliyat, kültürel, bilimsel, insani faaliyetlere katılım, kısa süreliğine tıbbi tedavi, veya Romen yasalarına karşı gelmeyen diğer faaliyetler.
Yürürlükteki ulusal düzenlemelerine istinaden, kısa süreki oturum vizesi sahibi olan yabancının oturum hakkı uzatılamaz.
4. Uzun süreli oturum vizesi (D sembolü):
90 günü geçmeyecek şekilde, aşağıdaki faaliyetlerin yürütülmesi için Romanya topraklarına giriş ile kalışını sağlayan vizedir: ekonomik, mesleki, ticari (yatırım) faaliyetler, çalışma, eğitim, aile tamamlaması, tayın, dini faaliyetler, bilimsel araştırma faaliyetler, diğer faaliyetler, Romen yasalarına karşı gelmeyen diğer faaliyetler, diplomatik ile hizmet vizesi.
Uzun süreli oturum vizesi:
Bu vize çeşidin oturum hakkı 90 gündür. Bu hak, İçişleri Bakanlığı bünyesindeki Romanya Göçmen Bürosu’na başvuruda bulunarak ve buna istinaden, ikamet tezkeresini tanzim edilip gerçekleştirilerek, Romanya ulusal alanındaki oturum hakkın uzatılması için talebinde bulunarak uzatılabilir. Geçici oturum hakkın uzatılması için başvurular şahsen olarak başvuru sahibi tarafından yapılır, ve bu başvurular, onaylanan oturumun süresinin sonra eren en az 30 öncesinden ikamet adresi bölgesindeki Romanya Göçmen Bürosu’nun tesis edilen ofislerine yapılır. Bu süresin geçmesi, doğal olarak, vizenin iptali ile Romanya topraklarını terk etme zorunluluğu beraberinde getiriyor.
Uzun süreli oturum vizeleri, sadece Romanya İçişleri Bakanlığı – Romanya Göçmen Bürosu’nun tanzim edilmiş ön onayına istinaden verilir.
Uzun süreli oturum vizeleri, Romanya topraklarına giren yabancıların, geçici oturum hakkının uzatılmasını ve oturum tezkeresinin elde edilmesi için talepte bulunabilir.
Kısa süreli ve transit vizeleri:
L serisi 105 numaralı 13 Nisan 2006 tarihinde Avrupa Birliği Resmi Gazetesi’nde yayımlandığı gibi, sınırlar arası kişilerin serbest dolaşımı ile ilgili kuralların müktesebat vize kodunun yaratılması ile ilgili (Schengen Sınırlar Kodu) Avrupa Parlamentosu ve Bakanlar Konseyi’nin 562/2006 sayılı Tüzüğü’nün hükümlerine ve AB Vize Kodu ile ilgili 13 Temmuz 2009 tarihli Avrupa Parlamentosu ve AB Konseyi’nin 810/2009 sayılı Konseyi Tüzüğü’nün hükümlerine istinaden, bu vizeler, istisna olarak Romen Sınır Hudut Gümrük bünyesindeki polis memurları tarafından devlet sınır noktalarında tanzim edilebilir.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Kısa süreli oturum vizesi aracılığı ile yabancının Romanya topraklarında oturum hakkı uzatılamaz. Kısa süreli oturum vizesini esas alarak Romanya’ya giren yabancı kişinin seyahat amacı, Romanya’daki kendi kalış süresince değiştirilemez.[/box]
Romanya için giriş vizesini talepte bulunmak isteyen 3. ülkenin vatandaşı, doldurulmuş ve uygunca imzalanan vize başvuru formuna ek olarak, Romanya devleti tarafından kabul edilen ve üstüne vize işlenebilir durumda olan geçerli bir seyahat belgesini ibraz etmek zorunda, ayrıca bunların dışında, seyahat amacını, kalış süresini, kalış süresince geçinme araçlarının, Romanya seyahati bitiminden sonraki kendi ülkesine dönüş veya başka ülkeye seyahatin devamının ispatlayacak şekilde yasaların öngördüğü belgeleri de sunması gerekiyor.
Romanya tarafından kabul edilmeyen karasal otoritelerin veya ülkelerin durumu ile ilgili, vizeler, 94/2008 sayılı Hükümet Kararnamesi’nin öngördüğü hükümlerine istinaden, elektronik pasaportların dolaşımı ile ilgili çeşitli tedbirlerin tespiti için, ve ayrıca başka seyahat belgelerin çıkarılması için, isteğe göre, vizenin uygulanması için ayrı sayfalara tanzim edilir.
Daha detaylı bilgi için, lütfen Romanya Dışişleri Bakanlığı resmi web sitesini inceleyiniz. http://www.mae.ro
Romanya kısa süreli oturum vizeleri
[box type=”info” align=”” class=”” width=””]
C TİPİ KISA SÜRELİ OTURUM VİZESİ
C/TU Turizm
C/VV Ziyaret
Romanya vatandaşları veya oturma izni olan yabancı vatandaşlarına
– Romanya şirketine Ortak veya hissedar olmak amacıyla başvuran kişiler
C/TR Nakliye
Mal veya yolcu taşımacılığı
C/SP Spor faaliyetleri
Spor faaliyetlerine katılma
C/ZA Kültürel, bilimsel, insani faaliyetler, kısa süreli tıbbi tedavi veya diğer faaliyetler
[/box]
Turizm – C/TU
Başvuru şahsen kişi tarafından yapılır.
En az 6 kişilik gruptan oluşan seyahatler için, geziyi düzenleyen, organize eden ve seyahat paketini sağlayan turizm acentası, yetkili temsilcisi aracılığı ile yapılabilir. Bu durumda, turizm acentası Başkonsolosluğa şirketin evraklarını ve seyahat güzergahını ibraz edecektir.
Ziyaret – C/VV
Başvuru sadece şahsen kişi tarafından yapılır.
Ticari – C/A
Başvuru kişi tarafından yapılır.
Vize başvurusu, aynı firmada çalışan ve şirket tarafından vekil edilen bir temsilci tarafından da yapılabilir.
Nakliye – C/TR
a. Başvuru kişi tarafından yapılmalıdır.
b. Vize başvurusu aynı firmada çalışan ve şirket tarafından vekil edilen bir temsilci tarafından da yapılabilir.
c. Vize başvurusu, işverenden vekaletname alındığı taktirde, farklı bir nakliye şirketi tarafından da yapılabilir.
Spor faaliyetleri – C/SP
Başvuru kişi tarafından yapılmalıdır
Vize başvurusu, spor kulübünde veya federasyonda çalışan vekaletnamesi olan bir kişi tarafından da yapılabilir.
Kültürel, bilimsel, insani faaliyetler, kısa süreli tıbbi tedavi veya diğer faaliyetler – C/ZA
Başvuru kişi tarafından yapılır.
Başvuru, gönderen kurum tarafından, temsilci aracılığıyla da yapılır.
Romanya Vizesi Gerekli Evraklar
Vize başvurusunda bulunmak için gerekli evraklar ?
C Tipi kısa süreli oturum vizesi
Romanya Turistik Vizesi
Romanya Turistik Vizesi, Romanya’ya kısa süreli olarak turistik amaçlarla gezi planlayan kişilerin başvurması gereken bir vize türüdür. Romanya Turistik Vizesi, Umuma Mahsus (Bordo) pasaport sahipleri için zorunlu olup, Hususi (Yeşil), Hizmet (Gri) ve Diplomatik (Siyah) pasaport sahipleri içinse vize muafiyeti söz konusudur. Geçerli olan bu vize muafiyeti, 6 ay içerisinde 90 gün sınırıyla yapılacak ziyaretleri kapsamaktadır. Romanya Turistik vizesi, C tipi vize kategorisine girmektedir.
Romanya turistik vizesi başvuruları, E-vize uygulaması sayesinde online olarak yapılabilmekte, sistemin tahsis ettiği randevu gününde konsolosluğa gidilerek belge teslimi ve gerekliyse mülakat yapılarak gerçekleştirilebilmektedir. Evrakların teslimi konsolosluğa gidilerek yapıldığından, vakti olmayan başvuru sahipleri bu işlemleri yetkilendirilmiş aracı kuruluşlar yardımıyla da tamamlayabilirler. Romanya vizesi başvurularının, planlanan seyahat tarihinden en az fazla 45 gün, en az 90 gün önceden yapılması, seyahati tarihinin aksamaya uğramaması veya vize başvurusu reddi durumunda tekrar başvuru yapmaya zaman kalması amacıyla tavsiye edilmektedir. Romanya Turistik Vizesi başvuruları, bölgelere göre yetkilendirilmiş Romanya Konsolosluklarına yapılmalıdır.
Romanya İstanbul Başkonsolosluğu Görev Bölgesi: İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük, Bartın.
Romanya İzmir Başkonsolosluğu Görev Bölgesi: İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli Burdur, Isparta, Afyon, Mersin.
Schengen Vizesi Romanya İçin Geçerli midir?
Bilindiği üzere Romanya bir Avrupa Birliği ülkesidir. Fakat buna rağmen, Schengen Bölgesine üye bir ülke değildir. Dolayısıyla bir Romanya vizesiyle Schengen bölgesinde seyahat etmek mümkün olmamaktadır. Yalnız bu durumda bir istisna söz konusudur. 1 Şubat 2014 tarihinden itibaren, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları, çok girişli bir Schengen ya da Avrupa Birliğine üye ülke vizesi veya oturum izni sahibi olması şartıyla, Romanya’ya vizesiz giriş yapabilmektedirler (6 ay içinde en fazla 90 gün).
Konaklamaya ilişkin kesin rezervasyon ispatı veya seyahat güzergahı
Gidiş-dönüş seyahat biletinin rezervasyonu veya seyahat aracının kayıt evrakları (sürücü belgesi, aracın yeşil kartı, aracın ruhsatı)
Uluslararası seyahat sağlık sigortası
Gezi süresince geçinme imkanının ispatı
Mevcut maddi durumun veya mesleki ipatı
Konsolos, durumu değerlendirirken, ev evrak talep edebilir.
Davetiye
Davet edenin tapu fotokopisi
Formula A ve B nüfus kayıt örneği Apostilli
Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi
Romanya Turistik Vizesi Başvurusu Kaç Günde Sonuçlanır?
Romanya turistik vizesi başvuruları, genel olarak 4 ile 15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Öngörülen bu süre, bazı etmenlere bağlı olarak uzayabilmektedir. Konsolosluk eldeki bilgileri yetersiz görürse, başvuru sahibinden ek belge talep eder ve bu durum başvuru sonuç süresini uzatır. Ayrıca yanlış bilgi içeren belgeler de düzeltilmesi gerekeceğinden süreci uzatır. Diğer bir husussa konsolosluk resmi tatil günleridir. Romanya konsoloslukları resmi tatillerde çalışmaz ve bu tarihleri kapsayacak şekilde yapılan turistik vize başvuruları, olması gerekenden daha geç sonuçlanabilir.
Romanya Turistik Vize Başvuru Reddi
Romanya Turistik Vizesi başvuruları, bazı sebeplerden dolayı reddedilebilir. Bu sebepler;
Belgelerde yanlış bilgi beyanı
Talep edilen belgelerin sunulmaması
Talep edilen belgelerin eksik olarak sunulması
Beyan edilen belgelerde sunulan bilgilerin, istenen kriterleri karşılamaması
Başvuru formu ve diğer belgelerdeki bilgilerin birbirini tutmaması
olarak sıralanabilir.
Romanya turistik vize başvurularını sonuçlandırma yetkisi yalnızca konsolosluklara aittir. Başvurusu reddedilen vatandaşların itiraz hakkı bulunmaktadır. Romanya turistik vizesi başvurusu onaylanmadığı takdirde, konsolosluk başvuru sahibine red sebebini açıklamakla yükümlü değildir.
Romanya Turistik Vizesi Başvurularında Uyarılar!
Vize başvuru dilekçesi, planlanan gezinin tarih aralıklarını ve seyahat amacını açıkça belirtmeli ve ıslak imzalı olmalıdır.
Romanya Turistik Vizesi başvuru belgeleri, mesleki durumlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Ankara ve İzmir’den yapılacak başvurularda sunulması gereken banka hesap özeti, son 2 gün içerisinde alınmış olmalıdır.
Konsoloslukların başvuru sahiplerinden ek evrak talep etme hakkı vardır.
Romanya Turistik vizesi başvuru ücretleri, talep edilen vize süresine ve kişinin mesleki durumuna göre değişiklik göstermektedir. Turistik vize başvurusunun işleme alınması için gerekli vize başvuru konsolosluk harcı ödenmelidir.
Romanya Ziyaret Vizesi
Romanya ziyaret vizesi, Romanya’da aile bireyi, akrabası ya da arkadaşı bulunan vatandaşların, onları ziyaret ederken alması gereken bir vize türüdür. Kısa süreli vize kategorileri arasında yer alan Romanya ziyaret vizesi, Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için mecburiyken, hizmet, diplomatik ve hususi pasaport sahibi Türk vatandaşları içinse zorunlu değildir. Bilindiği üzeri Romanya kısa süreli vize türlerinde Diplomatik (Siyah), Hususi (yeşil) ve hizmet (gri) pasaport sahiplerinin vize muafiyeti hakları vardır. Bu muafiyet 6 ay içerisinde 90 günü aşmayacak Romanya gezilerinde geçerlidir.
Romanya Ziyaret Vizesi Nasıl Alınır?
Romanya ziyaret vizesi, e-vize sistemiyle konsolosluktan randevu alınarak yapılır. E-vize sistemi, başvuran bireylerin şahsi olarak yapması gereken online bir başvuru platformudur. Başvuru sahibi e-vize sistemi üzerinde alacağı bir şifre sayesinde, başvuru formunu dilediği zaman, kesintili olarak doldurabilir ve onayladığı takdirde sistem bir randevu tarihi atar. Başvuru sahibi ikamet ettiği ilin bağlı bulunduğu konsolosluğa bir randevu almış olur. Bu randevu tarihinde belgelerin konsolosluğa sunulması ve gerekli mülakatın yapılmasının ardından Romanya ziyaret vizesi başvuru inceleme süreci başlar.
Romanya Ziyaretçi Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Pasaport ve Fotokopisi
2 adet Fotoğraf
Seyahat sağlık sigortası
Banka Hesap Dökümü son 3 ay
Davet eden kişiden, konaklama ve geçindirme, yurda dönüş masraflarını karşılama garantisini veren, noter tasdikli davetiye. Davetiyeye ek olarak, davet eden kişinin kimlik fotokopisi ile davet edilen kişinin Romanya’da kaldığı süredeki konaklamaya ilişkin evin tapu senedi fotokopisi veya kiralık sözleşmesi
Gidiş-dönüş seyahat biletinin rezervasyonu veya seyahat aracının evrak kayıtları (sürücü belgesi, aracın ruhsatı ile yeşil kartı)
Uluslararası seyahat sağlık sigortası
Gezi süresince geçinme imkanının ispatı
Konaklama ispatı (otel rezervasyonu, tapu senedi veya kiralık kontratı)
Çalıştığı işyerinin veya maddi durumumun ispatı
Akraba ilişkisini ispat eden Tam Tekmil Vukuatlı Aile Nüfus Kayıt Örneği
Davetiye
Davet edenin tapu fotokopisi
Formula A ve B nüfus kayıt örneği Apostilli
Arşiv kayıtlı adli sicil belgesi
Konsolos, durumu değerlendirirken, ev evrak talep edebilir.
Romanya Ticari Vizesi
Romanya Ticari Vizesi, Romanya’ya fuar katılımı, iş gezisi gibi amaçlarla seyahat edecek Türk vatandaşlarının alması gereken, C tipi vize kategorisine giren bir vize türüdür. Umuma Mahsus (bordo) pasaport hamili Türk vatandaşları, ticari amaçla yapacakları Romanya gezilerinde vize almak mecburiyetindedirler. Hizmet pasaportu, hususi pasaport ve diplomatik pasaport sahipleriyse 6 ay periyodunda 90 günü aşmadan yapacakları ticari gezilerde vize almak zorunda tutulmazlar.
Romanya Konsolosluklarında bölge ayrımı bulunduğundan her Romanya vizesinde olduğu gibi ticari vizede de başvuru sahibinin ikamet bölgesinin bağlı olduğu konsolosluğa başvuru yapması gerekmektedir. Romanya Ticari vizesi başvuruları E-vize sistemi üzerinden yapılmakta ve başvuru sahibi E-vize başvurusu sırasında sistem tarafından otomatik verilen randevu tarihinde konsolosluğa giderek başvuru işlemlerini tamamlamaktadır.
Romanya Ticari Vize İçin Gerekli Evraklar
Pasaport ve Fotokopisi
2 adet Fotoğraf
Seyahat sağlık sigortası
Banka Hesap Dökümü son 3 ay
Kamu kuruluşu veya bir firmadan, yurda dönüş masraflarını karşılama garantisini veren, davetiye
Gidiş-dönüş seyahat biletinin rezervasyonu veya seyahat aracının evrak kayıtları (sürücü belgesi, aracın ruhsatı ile yeşil kartı)
Uluslararası seyahat sağlık sigortası
Gezi süresince geçinme imkanının ispatı
Konaklama ispatı
Çalıştığı işyerinin veya maddi durumumun ispatı
* İlgili Türk yetkili otorite tarafından düzenlenen Referans Mektubu (1-5 yıllık oturum vizesini talep edenler için)
Türk firmasının resmi evrakları, bunlara ek olarak, vize talebinde bulunan şirketin ek yazısı ile birlikte
SGK prim ödeme belgesi
3 aylık maaş bodrosu
Vergi levhası, İmza sirküsü, Faaliyet belgesi, Sicil Gazete
Dilekçe
Konsolos, durumu değerlendirirken, ev evrak talep edebilir.
Romanya Ticari Vizesiyle İlgili Bilinmesi Gerekenler
Romanya ticari vizesi başvuruları, 4-15 gün içinde sonuçlanır. Belirtilen bu süre kesin olmamakla birlikte, evrak eksikliği, ek belge talebi, resmi tatil günleri sebeplerine bağlı olarak daha uzun sürebilir.
Romanya Ticari vize başvuruları, seyahat tarihlerinde sıkıntı yaşanmaması amacıyla en fazla 9 Gün, en geç 45 gün önceden yapılmalıdır.
Romanya Ticari Vize başvurusunun reddedilmesi durumunda, konsolosluk başvuru sahibini red sebepleri hakkında bilgilendirmek yükümlülüğünde değildir. Başvuru sahibi dosyasındaki eksik ve yanlışlıkları gidererek tekrar başvuru yapma hakkına sahiptir. Başvuru reddine itiraz hakkı da bulunan başvuru sahibi, konsolosluğa başvuru onaylanmaması hakkında itirazda bulunabilir.
Romanya’ya yapılacak ticari amaçlı seyahatler için alınması gereken Ticari Vize başvurularının değerlendirme yetkisi yalnızca konsolosluklara aittir.
Romanya Konsolosluğu, başvuru sahiplerinin vize başvuru işlemlerini kolaylaştırmak ve vakti olmayan başvuru sahiplerinin de kolayca ticari vize başvurusu yapabilmesi için bazı vize danışmanlık ofislerini başvuran adına işlem yürütebilmesi adına yetkilendirmiştir. Vakti olmayan ya da belgeleri hazırlamakta sıkıntı yaşayacak vatandaşlar bu yetkili kurum ve kuruluşlar vasıtasıyla Romanya Ticari Vize işlemlerini yürütebilirler.
Ankara Büyükelçiliği ve İzmir Başkonsolosluğuna yapılacak ticari vize işlemlerinde beyan edilecek banka hesap dökümü belgelerinin başvuru tarihinden 2 gün önce alınmış olması önemlidir.
Başvuru belgelerinin tümü güncel tarihli olmalıdır.
Romanya Sınır Yetkilileri, ülkeye giriş esnasında gerekli evrakları vize sahibinin yanında görmezse, vize bulunmasına rağmen ülkeye giriş yapmaya müsaade etmeyebilir.
Romanya Ticari Vize başvuru belgeleri tercüman yardımıyla Rumence ve İngilizceye çevrilip, ardından çevrilmiş haliyle konsolosluğa sunulmalıdır.
Romanya Ticari Vizesi Başvuru Bölgeleri
Romanya Ticari vize başvurularında, konsoloslukların yetki bölgelerinde ayrım bulunmaktadır. Kişi hangi ilde ikamet ediyorsa, o bölgenin yetki kapsamındaki konsolosluğa başvuru yapmalıdır. Bu durum, konsoloslukların kişileri mülakata çağırması açısından kolaylık sağlamaktadır.
Romanya İstanbul Başkonsolosluğu: Bartın, Düzce, İstanbul, Kocaeli, Kırklareli, Tekirdağ, Yalova, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Bolu, Zonguldak, Karabük sakinleri Romanya vize işlemlerini İstanbul Başkonsolosluğundan gerçekleştirebilirler.
Romanya Ankara Büyükelçiliği: Adana, Antalya, Bursa, Çankırı, Çorum, Erzurum, Erzincan, Edirne, Gümüşhane, Giresun, Hatay, Hakkari, Kastamonu, Kars, Mardin, Muş, Niğde, Nevşehir, Ordu, Rize, Sivas, Samsun, Sinop, Şırnak, Tokat, Van, Zonguldak illerinde ikamet eden Türk vatandaşları Romanya vize başvurularını Ankara Büyükelçiliğinden yapabilirler.
Romanya İzmir Başkonsolosluğu: İzmir, Çanakkale, Balıkesir, Manisa, Aydın, Muğla, Uşak, Denizli Burdur, Isparta, Afyon, Mersin şehirlerinde yaşayan kişiler Romanya İzmir Başkonsolosluğu aracılığıyla Romanya vize işlemlerini yapabilirler.
Romanya Şoför Vizesi
Romanya şoför vizesi, Türkiye’den Romanya’ya yolcu taşımacılığı, nakliye, tır şoförlüğü yapan kişilerin alması gereken bir vize türüdür. Kısa süreli vize kategorisinde olduğundan 6 ay içerisinde toplam 90 günlük bir konaklama hakkı tanır. Romanya şoför vizesi başvuruları, diğer vize türlerinde olduğu gibi randevu E-vize sistemi üzerinden başvuru dosyası girilerek alınır ve konsoloslukta mülakat yapılmasıyla değerlendirme sürecine geçilir.
Romanya şoför vizesiyle yalnızca Türkiye’den Romanya’ya olacak şekilde yolculuklar için kullanılır. Umuma Mahsus (Bordo) Pasaport sahipleri vize uygulamasına tabiidir. Diplomatik (siyah), Hususi (yeşil) ve Hizmet (gri) pasaport hamili Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları kısa süreli vizelerde muafiyet hakkına sahip olduğundan, bu kategoride vize uygulamasına tabii tutulmazlar.
Romanya Şoför Vizesi İçin Gerekli Evraklar
Romanya Şoför vizesi için gerekli belgeler aşağıda listelenmiştir. Belirli meslek gruplarında ek belgeler talep edilebilmektedir.
Pasaport
Vize başvuru formu
2 adet biyometrik fotoğraf
Nüfus cüzdanı/ Kimlik Kartı fotokopisi
Konaklama rezervasyonları
Zorunlu seyahat sağlık sigortası
Vize talep dilekçesi
Güncel banka hesap dökümü
Tam Tekmil Vukuatlı Nüfus Kayıt Örneği
Romanya yükünün CMR aslı
Şoför yeni işe girişli ise SSK işe giriş bildirgesinin fotokopisi/ Eski girişli ise son hizmet listesi fotokopisi
SSK ile ilgili evrakların arkasına Romanya’ya gidiş ve dönüşünü taahhüt yazısı (yetkili tarafından imzalı ve kaşeli olması gerekir)
C-2 kapak fotokopisi
C-2 taşıt listesi fotokopisi
Romanya’ya gidecek taşıtın çekici ve yarı römork ruhsat fotokopileri
Yeşil sigorta fotokopileri (Geçerlilik süresi en az 6 ay olmalıdır.)
Ehliyet fotokopisi
Başvuru sahibi çalışıyor ise;
Şirketinin antetli kağıdına yazılmış bir işveren mektubu
Şirketin imza sirküleri
Ticaret odası kaydı
Faaliyet belgesi
Ticaret sicil gazetesi
Vergi levhası
SGK işe giriş beyannamesi
SGK hizmet dökümü (barkodlu ve güncel olmalıdır. E-devletten temin edilebilir.)
Maaş bordrosu
Başvuru sahibi işveren ise;
Şirket yazısı
4B Bağ-kur dökümü
SGK hizmet dökümü
Ticaret odası kaydı
Faaliyet belgesi, imza sirküleri, ticaret sicil gazetesi
Vergi levhası
Şirketin banka hesabına ait hesap dökümü
Başvuru sahibi çalışmıyor ise;
Varsa son 3 aya ait banka hesap dökümü
Seyahati finanse edecek kişiden alınacak sponsor belgesi
Başvuru sahibi emekli ise;
Emeklilik belgesi
Emeklilik maaşının olduğu güncel banka dökümü veya emekli cüzdanı
Başvuru sahibi öğrenci ise;
Öğrenci Belgesi (Ankara Büyükelçiliğine yapılacak başvurularda bu belge ıslak imzalı ve kaşeli olarak istenmektedir.)
Muvafakatname (noter onaylı olması istenmektedir.)
Başvuru sahibi çiftçi ise;
Ziraat odasından alınmış Çiftçilik Belgesi (güncel olmalıdır)
SGK hizmet dökümü (barkodlu olarak e-devletten alınabilir.)
Romanya Şoför Vizesi Başvurusu Ne Zaman Sonuçlanır?
Romanya şoför vizesi başvuruları genel olarak 5 -15 iş günü içerisinde sonuçlanmaktadır. Başvuru değerlendirme süreci başvuru belgelerinin konsolosluğa iletilmesi ve mülakatın yapılmasından sonra başlar. 5 – 15 iş günü olarak öngörülen zaman, resmi tatillere, konsolosluklardaki iş yüküne ve belge düzeltilmesi talepleriyle uzayabilir.
Romanya Şoför Vizesi Başvurusu Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?
Romanya şoför vizesi başvurusunda bulunurken, tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulduğundan emin olunmalı ve emin olunduktan sonra belgeler konsolosluğa teslim edilmelidir. Böylece gelebilecek belge talepleri sebebiyle yaşanacak zaman kayıplarının önüne geçilebilir.
Online olarak doldurulabilecek başvuru formu eksiksiz doldurulmalıdır. E-vize sistemine girerken oluşturulacak şifre sayesinde, başvuru sahibi tüm bilgileri bir kerede girmek zorunda kalmaz, sisteme giriş yaptığı zaman itibariyle 30 gün boyunca bilgileri yavaş yavaş doldurabilir.
Davetiyenin doğru nitelikleri taşıdığından emin olunması gereklidir.
Romanya Konsolosluğu başvuru sahibinden mülakat talep eder. Mülakatta beyan edilecek bilgilerden emin olunması gereklidir.
Romanya Tır Şoför Vizesi (Nakliye)
Pasaport ve Fotokopisi
2 adet Fotoğraf
Seyahat sağlık sigortası
Banka Hesap Dökümü son 3 ay
Şirketten şoförlük mesleğini ispatlayan yazı
Nakliye firmasının belgeleri:
Mal veya yolcu taşıma resmi yetki belgesi
Ticaret Odası’ndan Faaliyet ve Sicil Kayıt Belgeleri
C2 belgesi (ihracat müsaadesi)
CMR (aslı)
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Sürücü belgesi, aracın ruhsatı ve yeşil kartı
SGK prim ödeme belgesi
Konsolos, durumu değerlendirirken, ev evrak talep edebilir.
Romanya Spor faaliyetleri Vizesi
Davet eden kuruluştan (federasyon, spor kulubü) konaklama ve seyahat sağlık sigortası masraflarını karşılayacağına dair resmi davetiye
Yabancı spor heyetin resmi listesi (kişilerin görevleri belirtilmek suretiyle)
Bağlı olduğu federasyon veya spor kulübünden belge
Konsolos, durumu değerlendirirken, ev evrak talep edebilir.
Romanya Kültürel, bilimsel, insani faaliyetler, kısa süreli tıbbi tedavi ve diğer aktiviteler vizesi
a. Gideceği kuruluşun davetiyesi
b. Gidiş-dönüş seyahat biletinin rezervasyonu veya seyahat aracının evrak kayıtları (sürücü belgesi, aracın ruhsatı ile yeşil kartı)
c. Gezi süresince geçinme imkanının ispatı
d. Uluslararası seyahat sağlık sigortası
e. Konaklama ispatı
f. Konsolos, durumu değerlendirirken, ev evrak talep edebilir.
GENEL ŞARTLAR:
– Vize dosyası aşağıdakileri kapsayacaktır:
Vize başvuru formu
a. A,B,C tipi vizesi için
b. D tipi vizesi için
– ¾ ebatında vesikalık ikişer fotoğraf
– Pasportun ilk sayfasının fotokopisi (kimlik bilgilerini içeren sayfa)
– Vize harcının ödendiğine dair ispat.
– Seyahat sağlık sigortası
30.000 Avro’ya kadar sigorta bedeli
Kapsama alanı: Romanya, Avrupa, AB, Eorld Wide.
– Geçinme araçlarının ispatı:
* Meblağ: her kalış günü için 50 Avro, ancak minimum 500 Avro
– Evraklar:
a. Maaş bordrosu/belgesi, emeklilik kartı, toplam gelir ile ilgili vergi beyannamesi, banka hesap cüzdanın ekstresi veya diğer muhtelif evraklar
b. Gerekli para miktarının var olduğuna dair ve tüm sorumluluklarının bilincinde olduğunu gösteren beyanname
– Romanya’da bulunan bir konaklama ünitesi tarafından kesin rezervasyonu
– Konut sıfatını taşıyan bir gayrimenkul tapu senedi
– konutun kiralık sözleşmesi
– Otomobil sürücülerine eşlik eden ve onlarla seyahat eden kimselerin (yardımcı personel) sürücü belgesi, yeşil kartı ve ruhsat belgelerini göstermemektedir.
– Mesleki veya şu andaki durum ispatı.
*ÇALIŞANLAR:
a. işveren tarafından düzenlenen ve gidişini teyitleyen yazı
b. SGK sosyal sigortasının ödenmesi ile ilgili belge.
*ÇİFTÇİLER:
a. Ziraat Odası tarafından tanzim edilen çiftçilik faaliyetini ispatlayan sertifika veya belge
*İŞVEREN veya ÖZEL ŞİRKET SAHİBİ:
a. Şirketin Ticaret Odası’na tescilli kaydı
b. Vergi Lehvası fotokopisi
c. İşveren tarafından gerekli harç veya verginin ödendiğine dair belge.
*EMEKLİLER:
a. Emekli maaşının ispatı
*ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ:
a. Üniversite öğrencisi olduğuna dair öğrenci belgesi.
*Tek ebeveyn ile beraber seyahat eden REŞİT OLMAYAN ÇOCUK:
a. Diğer ebeveyn tarafından imzalanan noter tasdikli muvafakatname.
DİKKAT!
Romanya vizesinin alınması Romanya topraklarına giriş garantisini de sağlamıyor.
Serbestçe veya aile kuruluşları kapsamında ekonomik faaliyetleri gerçekleştirme amacıyla
D/AP Mesleki faaliyetler
Romanya topraklarında kendi başına mesleğini icra etme hakkına sahip olan yabancı
D/AC Ticari faaliyetler
Romanya’da ticari kuruluşlarda ortak veya idareci olmayı amaçlayan yabancı kişiler için
D/AM Çalışma
Romanya’da çalışmayı amaçlayan yabancı kişiler için
Romanya’da bir spor kulübünden oynayacak olan sporcular için
D/DT Tayın
Romanya’da yabancı tüzel kişiye ait kuruluşta faaliyet gösterecek olan yabancı vasıflı kişiler için
D/SD Eğitim
Üniversite öncesi, üniversite veya sonrası olan eğitim programları veya doktora için
Öğrenci değişim programları
D/VF Aile tamamlama vizesi
Aile tamamlamalarını sağlamak amacıyla Romanya’ya giren yabancılar
Aşağıdaki sıralanan kişi kategorilerine vize istenebilir:
a) eş durumu
b) reşit olmayan ve evli olmayan çocuklar, evlat edilen çocuklar dahil olmak üzere
c) üstsoy 1. dereceden akrabalar
d) reşit olan ve evli olmayan çocuklar (eğer bu kişiler tıbbi nedenlerden dolayı kendi geçimlerini sağlayamıyorlarsa).
D/AR Dini faaliyetler
Romanya’da tanınan dinler konusunda faaliyet gösterecek olan yabancılar için, kendi talepleri üzerine verilir.
D/CS Bilimsel araştırma
Bilimsel araştırmada olan faaliyetlerde bulunacak olan kişi.
D/AS Diğer amaçlar
– bir ticari kuruluşun yöneticisi
– istihkak verilmeden vasıflandırma eğitimi
– gönüllülük
– tıbbi tedavi
– Diğer yasal faaliyetler.
Vize dosyasını başvuruda bulunmak için hangi prosedürü izlemek gerek ?
Uzun süreli oturum vizesi – D sembolü
[/box]
Başvuru sadece kişi tarafından şahsen yapılır.
Vize dosyasında ne içermesi gerekiyor ?
Doldurulmuş “Vize başvuru formu”
Uzun süreli oturum vizesi – D formu
4/5 cm ebatında ID 2 güncel fotoğraf
Vize harcının ödendiğine dair ispatı
Pasaportun ilk sayfasının fotokopisi (kimlik bilgilerini içeren sayfa)
Vize başvurusunda bulunmak için gerekli evraklar.
Vize başvurusunda bulunmak için hangi evraklar gereklidir ?
D Tipi uzun süreli oturum vizesi
Ekonomik faaliyetler
Mesleği ispatlayan belge
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Adli sicil kaydı (aslı)
GENEL ŞARTLAR
Mesleki faaliyetler
Mesleği icra etme yasal yetki belgesi
Kendi ülkesinde aynı mesleği icra ettiğine dair belge
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Adli sicil kaydı
GENEL ŞARTLAR.
Ticari faaliyetler
Romanya Yabancı Sermaye ve Ticaret Destekleme Merkezi’nin onayı (CRPCIS)
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Adli sicil kaydı (aslı)
Konaklama ispatı
GENEL ŞARTLAR
Çalışma
Romen Göçmen Bürosu’nun düzenlediği çalışma izninin fotokopisi (aslı ile uygunluğuna bakılacaktır)
İstisna: Romanya’da uluslararası sözleşmeler, eğitim öğretim, bilimsel faaliyetleri, ikili sözleşmeler, kamu kuruluştan tarafından talep edilen geçici görev için şube yöneticisi olarak atanacak yabancı vatandaşlar
Tüm vize süresi için asgari ücret üzerine geçinme imkanının ispatı
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Adli sicil kaydı (aslı)
GENEL ŞARTLAR.
Tayın/Transfer
Romen Göçmen Bürosu’nun düzenlediği çalışma izninin fotokopisi (aslı ile uygunluğuna bakılacaktır)
İstisna: Romanya’da uluslararası sözleşmeler, eğitim öğretim, bilimsel faaliyetleri, ikili sözleşmeler, kamu kuruluştan tarafından talep edilen geçici görev için şube yöneticisi olarak atanacak yabancı vatandaşlar
Tüm vize süresi için asgari ücret üzerine geçinme imkanının ispatı
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Adli sicil kaydı (aslı)
GENEL ŞARTLAR.
Eğitim
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen, gündüz öğretim programına katılan eğitim göreceğini belirten kabul mektubu (Letter of Acceptance) aslı olarak
Eğitim harçlarının ödendiğine dair ispat (1 yıllık)
Geçinme imkanlarının ispatı (tüm süre için aylık geçinme ispatı olarak ekonomideki asgari ücretine tekabul eden meblağ)
Adli sicil kaydı (aslı)
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Reşit olmayan çocuklar için ebeveynlerin muvafakatnamesi
Geçerli seyahat bileti veya seyahat aracının kayıt belgeleri
Son 3 ayın gelirini ispat eden belge
Konaklama ispatı
Avrupa Birliği Programları için – eğitim kurumun ve Türk Ulusal Acentası’ndan davet mektubu aslı olarak – AB Eğitim Merkezi ve Gençlik Programları veya TÜBİTAK (öğrencinin belirttiği eğitim programına davet edeceğini ispat eden belge)
GENEL ŞARTLAR
Öğrenci Değişim programları için:
Milli Eğitim Bakanlığı tarafından verilen, gündüzcü olarak eğitim göreceğini belirten, kabul mektubu (Letter of Acceptance) aslı olarak
Akredite bir eğitim kuruluşu tarafından organize dilen bir program kapsamında öğrenci değişimi yapılacağını gösteren resmi belge
Geçinme ve gerektiğinde yurda dönüş masraflarının eğitim kurumu tarafından karşılacağını gösteren belge
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Konaklama ispatı (eğitim kurumu tarafından belirlenmiş barınma imkanı olan bir ailede)
Reşit olmayan çocuklar için ebeveynlerin muvafakatnamesi
GENEL ŞARTLAR
Aile tamamlama vizesi
ROMANYA’DA İKAMET EDEN YABANCI UYRUKLU ŞAHSIN EŞİ VE ÇOCUKLARI İÇİN
Romen Göçmen Bürosu tarafından düzenlediği onay belgesi (comunicare)
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Adli sicil Kaydı (aslı)
GENEL ŞARTLAR.
ISTISNALAR:
I. Romanya vatandaşları ile evli olan yabancılar
II. Romanya vatandaşı ile çocuğu olan yabancı – birlikte yaşayan
III. 21 yaşının altında bakıma muhtaç olan çocuklar
IV. Romanya vatandaşının veya eşinin üstsoy 1. dereceden akrabaları
V. Reşit olmayan Romanya vatandaşının yabancı olan ebeveyni (yabancı ebeveyn Romen çocuğunun bakımıyla yükümlüdür)
VI. Romanya vatandaşının yabancı olan akrabaları (diğer bir Avrupa Birliği üyesi ülkesinde ikamet ettiğini ispatlayan)
Romanya yetkilileri tarafından düzenlenmiş evlilik sertifikası veya duruma bağlı, akrabalık ilişkisini veya ortak yaşamımın var olduğunu ispatlayan belge (I – V maddeler için)
AB ülkesinde, aile üyesi olarak, ikamet ettiğini ispatlayan belge
GENEL ŞARTLAR.
Dini Faaliyetler
Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından düzenlenmiş onay belgesi
Romanya Devleti’nin yasal olarak tanınan bir dini kuruluşun temsilci olduğuna dair ispat
Konaklama ispatı ve geçinme imkanlarının ulusal ekonominin ortalama maaş seviyesinin 3 kat üstünde olduğunun ispatı
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Kamu sağlının tehdit edecek bir hastalığın olmadığının ispatı
Adli Sicil Kaydı (aslı)
GENEL ŞARTLAR
Bilimsel araştırma
Ulusal Bilimsel Araştırma Kurumu tarafından düzenlenmiş onay belgesi
Adli Sicil Kaydı (aslı)
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
GENEL ŞARTLAR
ÖĞRETMENLER İÇİN:
– Çalıştığı eğitim kurumundan izin aldığına dair antetli belge
– SGK prim ödeme belgesi
– Avrupa Birliği Programları için – eğitim kurumun ve Türk Ulusal Acentası’ndan davet mektubu aslı olarak – AB Eğitim Merkezi ve Gençlik Programları veya TÜBİTAK (öğrencinin belirttiği eğitim programına devam edeceğini ispat eden belge)
Diğer amaçlar
GENEL :
Yurtdışı seyahat sağlık sigortası
Konaklama ispatı
Adli Sicil Kaydı (aslı)
GENEL ŞARTLAR
ÖZEL ŞARTLAR :
Ticari şirkette Yönetici olarak:
Yönetici olarak çalıştığına dair yetki belgesinin fotokopisi
Vize başvurusunun yapıldığı tarihte yönetici olarak bu şirkette veya Romen tüzel kişide ortak veya hissedar olmadığını ve son 2 yıl içerisinde bu sıfatları taşımadığına dair noter tasdikli verilmiş bir beyanname
Bahsekonu şirkette, bu amaçla, oturma izni alan başka bir yabancının bulunmadığına dair yazı
Bahsekonu şirket, en az 50.000 Avro değerinde sermaye veya teknoloji transferi gerçekleştirdiğine dair belge.
İstihkak verilmeden vasıflandırma eğitimi :
İstihkak verilmeden vasıflandırma eğitim sözleşmesi
Geçinme imkanının ulusal ekonominin ortalama maaş seviyesinin 1 kat üstünde olduğunun ispatı
Reşit olmayan çocuklar için ebeveynlerin muvafakatnamesi
Avrupa Birliği Programları için – eğitim kurumun ve Türk Ulusal Acentası’ndan davet mektubu aslı olarak (öğrencinin belirttiği eğitim programına devam edeceğini ispat eden belge).
Gönüllülük :
Ev sahibi kurumu olarak adlandırılan (kamu kuruluşu veya sivil toplum örgütü), kar amacı gütmeyen, imzalanan sözleşme, sözleşme, gerçekleştirilecek faaliyetleri, görevlerin yerine getirilmesindeki gözetim ve çalışma şartları hakkındaki bilgileri kapsayacaktır
Ev sahipliği yapan kurum vize süresince konaklama, geçinme araçları, seyahat sağlık sigortası ve geri gönderme masraflarını karşılayacağına dair ispat
En az 14 yaşını doldurmuş olmaları
Reşit olmayan çocuklar için ebeveynlerin muvafakatnamesi
Uzun süreli tıbbi tedavi :
a. Tıbbi kuruluşunun kabul mektubu (içinde teşhis ve tedavinin süresi belirlenecektir)
b. Kabul mektubunda yabancının kendisine bakamadığı açıklandığı taktirde yanına bir refakatçı verilebilir.
– Romanya’da bulunan bir konaklama ünitesi tarafından kesin rezervasyonu
– Konut sıfatını taşıyan bir gayrimenkul tapu senedi
– konutun kiralık sözleşmesi
– Otomobil sürücülerine eşlik eden ve onlarla seyahat eden kimselerin (yardımcı personel) sürücü belgesi, yeşil kartı ve ruhsat belgelerini göstermemektedir.
– Mesleki veya şu andaki durum ispatı.
*ÇALIŞANLAR:
a. işveren tarafından düzenlenen ve gidişini teyitleyen yazı
b. SGK sosyal sigortasının ödenmesi ile ilgili belge.
*ÇİFTÇİLER:
a. Ziraat Odası tarafından tanzim edilen çiftçilik faaliyetini ispatlayan sertifika veya belge
*İŞVEREN veya ÖZEL ŞİRKET SAHİBİ:
a. Şirketin Ticaret Odası’na tescilli kaydı
b. Vergi Levhvası fotokopisi
c. İşveren tarafından gerekli harç veya verginin ödendiğine dair belge.
*EMEKLİLER:
a. Emekli maaşının ispatı
*ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ:
a. Üniversite öğrencisi olduğuna dair öğrenci belgesi.
*Tek ebeveyn ile beraber seyahat eden REŞİT OLMAYAN ÇOCUK:
a. Diğer ebeveyn tarafından imzalanan noter tasdikli muvafakatname.
DİKKAT!
Romanya vizesinin alınması Romanya topraklarına giriş garantisini de sağlamıyor.
Romanya vizesi elektronik ortamda doldurulduktan sonra 15-30 iş gününde sonuçlanmaktadır.
Romanya Vizesi Kaç Günde Çıkar?
Romanya vizesi için gerekli belgelerin hazırlanması ve konsolosluğa beyan edilmesiyle, başvuru değerlendirme ve onay süreci başlar. Başvuru onay süreci yaklaşık olarak 4 ile 15 gün arasında sonuçlanmaktadır. Öngörülen bu zaman, bazı etmenlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Konsolosluğa sunulan belgelerde yanlışlık olması, beyan edilen belgeler ile Romanya vizesi başvuru formundaki bilgilerin birbirini tutmaması, konsolosluk resmi tatil günlerine denk gelen başvurular, Romanya konsolosluğunun başvurusu sahibinden ek olarak yeni belgeler istemesi gibi sebepler, başvuru değerlendirme sürecini uzatır.
Romanya Vize ücreti nedir? Romanya Vize ücreti ne kadardır?
Romanya vize ücreti seçilecek olan Romanya vize kategorisine, kısa ve uzun süreli Romanya vize süresine göre değişecektir. Romanya vize ücretlerini Romanya Konsolosluğu veya Romanya vizesi için danışmanlık eden kurumlar aracılığıyla öğrenebilirsiniz. Romanya vize ücretleri, Türkiye Romanya Başkonsolosluğu ve Türkiye Romanya Büyükelçiliği tarafından belirlenmektedir.
Romanya vizesi başvurusu için konsolosluk tarafından istenen ücret, seyahat amacına ve talep edilen vize uzunluğuna göre değişmektedir. 2021 itibariyle güncellenen fiyat, seyahat amacı, mesleki durum ve talep edilen vize giriş çıkış sayısına bağlı olarak farklılık gösterdiğinden en doğru ücret için Romanya Konsolosluğu tarafından belirlenmiş vize danışmanlık ofisleriyle iletişime geçilebilir.
Romanya Vizesi Başvuru Bölgeleri
Romanya vize başvuruları, bölgelere göre farklı konsolosluklardan yapılır. Romanya Konsolosluğu başvuru sahiplerini mülakata tabii tutabildiğinden, başvurunun bulunulan şehrin bağlı olduğu konsolosluğa yapılması önemlidir.
Romanya İstanbul Başkonsolosluğu Vize Başvuru Bölgeleri: İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Kocaeli, Yalova, Sakarya, Bilecik, Kütahya, Bolu, Düzce, Zonguldak, Karabük ve Bartın.
Romanya vizesine başvuru yaparken kullanılacak pasaport 10 yıldan eski olmamalıdır.
Romanya vizesi başvuru formu şahsi olarak doldurulmalı ve daha sonrasında çıktısı alınıp başvuru sahibi tarafından imzalanmalıdır.
Başvuru sahibi şahsi aracıyla seyahat planlıyorsa elektronik otoyol geçiş kartını almalı ve sınır geçilmeden önce araç üzerine takmalıdır.
Romanya uzun süreli oturum vizeleri başvuru sahibine belli koşullarla verilir. Bunlardan biri Romanya İçişleri Bakanlığı – Romanya Göçmen Bürosu’ndan ön onay alınması şartıdır.
Romanya Konsolosluğuna sunulacak tüm başvuru evrakları güncel tarihli olmalıdır. Aksi bir durum başvuru sonucunu olumsuz etkileyebilmektedir.
Elektronik aletler(şarj kablosu, usb bellek, power bank, laptop vb. )
[box type=”success” align=”” class=”” width=””]
Adım Adım Romanya Vize Başvuru
Romanya Vizesi Almanın Kolay Yolu
Adım: Bizimle İletişime Geçiniz
Durumunuzu analiz ediyoruz ve size özel olarak hazırlanmış Romanya vizesi için gerekli evraklar listesini ücretsiz gönderiyoruz.
Adım: Evrakları Bize Ulaştırınız
Bize ulaştırdığınız evrakları kontrol ediyoruz ve dosyanızı Romanya vize başvurusu için hazır hale getiriyoruz.
Adım: Vize Başvurusu Yapıyoruz
Siz gelmeden Romanya vize başvurusunu sizin adınıza biz gerçekleştiriyoruz.
Son Adım: İşlem Tamamlandı
Sonuçlanan pasaportu biz teslim alıyoruz ve size iletiyoruz.
[/box]
Sık Sorulan Sorular ve Cevaplar
[toggle title=” Romanya transit vize ile Romanya’da kalış süresi kaç gündür?” state=”open”]Romanya Konsolosluğu’ndan almış olduğunuz transit vizenin Romanya’da kalış süresi girişte 24 saat, çıkışta 24 saat olmak üzere 48 saat/2 gündür. [/toggle]
[toggle title=”Romanya’dan aracımla transit geçiş yapacağım. Araç için hangi evrakları yanıma almalıyım?” state=”open”]Seyahat edilecek olan araç başvuru sahibinin kendi aracı ise, aracın yeşil sigortası, ruhsatı ve kişinin uluslararası ehliyeti yanında olmalıdır. Ancak seyahat edilecek olan araç şirkete ya da başka bir 3. şahıs üzerine kayıtlı ise kayıtlı olan kişinin rızasının olduğunu gösteren noter onaylı belge de alınmalıdır.[/toggle]
[toggle title=”Romanya vizesi ile başka Avrupa ülkelerine geçiş yapabilir miyim?” state=”open”]Eğer normal standart bir Romanya vizeniz var ise Avrupa ülkelerine geçiş yapamazsınız. Eğer Romanya schengen vizeniz var ise başka Avrupa ülkelerine geçiş yapabilirsiniz[/toggle]
İyi yolculuklar! Vize sahipleri için notlar!
Vize etiketinizdeki bilgilerde herhangi bir hata oluşmadığı takdirde, seyahatinize hiçbir engel yoktur. Pasaportunuzu teslim aldığınızda vize etiketindeki bilgileri lütfen kontrol ediniz. Hatalı bilgilerin düzeltilebilmesi ve vizenin yeniden tanzim edilebilmesi için hatalı bilgileri derhal Vize Acentasına bildiriniz!
Yanlış ya’da eksik bilgi için info@kocakvize.com mail adresimize yazınız.