Merhabalar! Schengen vizesi sayfamıza Hoşgeldiniz. Schengen vizesi hakkındaki tüm bilgileri sizin için yazdık.
Schengen vizesi web sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.
[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]
Kaliteli güvenli ve garantili vize hizmeti almak ve vize işlemlerini yapmak için bizim ile iletişime geçiniz.
TELEFON: 0545 571 7 571 Email: info@kocakvize.com
[/box]
Schengen Vizesi, sahibinin Schengen Bölgesi boyunca seyahat etmesine izin veren bir Avrupa kısa süreli vizesidir . Bu vize türü, Schengen Devletlerinden biri tarafından verilir ve 180 günlük bir süre içinde toplam 90 güne kadar Schengen ülkelerinden herhangi birini ziyaret etmenize izin verir.
Schengen Bölgesi’nde 26 ülke var. Bu ülkeler, prosedürler ve gerekli belgeler açısından küçük farklılıklar olsa da, tüm iç sınırları kaldırmayı ve ortak bir vize politikasına sahip olmayı kabul etmişlerdir.
Schengen Bölgesi’nin bir parçası olmayan ve ülkesi AB ile Vize Kolaylaştırma Anlaşması olmayan her ülkenin vatandaşının üye ülkelerden herhangi birine girebilmesi için Schengen vizesine ihtiyacı vardır. Vizesiz rejim kapsamında olanlar, Ocak 2022’den itibaren ETIAS’a hak kazanacak .
Schengen, Avrupa ülkelerinin çoğunu kapsayan AB pasaportsuz seyahat bölgesini ifade eder. Dünyadaki en büyük serbest seyahat bölgesidir.
Schengen vizesi, Schengen bölgesindeki bir veya birkaç ülkeyi ( Avusturya, Belçika, Danimarka, Finlandiya, Fransa, Almanya, İzlanda, İtalya, Yunanistan, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, Polonya, Slovenya, Slovakya, Çek Cumhuriyeti, Malta, Estonya, Litvanya, Letonya ve Macaristan) ziyaret etmek istediğinizde gerekmektedir.
Schengen vizesi, Avrupa Birliği’ne bağlı ülkeler içinde seyahat etmeye izin veren bir vize türüdür. Dünyanın en büyük serbest birliği içinde, AB pasaportu olmadan seyahat imkanı sağlar. Genellikle 90 gün süre ile alınabilir ve aile ziyareti, toplantı ya da turistik gezi gibi amaçlarla yapılan gezileri kapsar.
Schengen vizesi, Schengen Bölgesi’ne üye devletlerden herhangi birine seyahat edenlerin seyahat başına turizm veya iş amaçlı 90 güne kadar kalmasına izin veren kısa süreli bir vizedir.
Schengen vizesi Avrupa için en yaygın vizedir. Vize sahiplerinin herhangi bir Schengen Bölgesi dahilinde serbestçe seyahat etmesine ve Schengen üyesi ülkelerden herhangi birinden dönüş yapmasına izin verir. Schengen Bölgesi içinde gümrük kontrolleri yoktur.
Ancak, Schengen üyesi ülkelerden birinde 90 günden fazla süre boyunca okumayı, çalışmayı veya yaşamayı planlıyorsanız Schengen Vizesi yerine bu Avrupa ülkesinin ulusal vizesine başvurmanız gerekir.
2019 yılında 15 milyondan fazla insan Avrupa’da seyahat etmek için Schengen vizesini kullandı.
Schengen vizesi, Schengen bölgesinde 180 günde 90 gün kalış hakkı tanımaktadır ve maximum 5 yıllık verilebilmektedir. Schengen vize başvurusu asıl seyahat hedefi olan ülkenin temsilcisine yapılması gerekmektedir. Seyahatiniz sırasında birden çok Schengen Bölgesine giriş sağlayacaksanız, en uzun kalış süresi planlanan ülkenin temsilcisine başvuruda bulunmanız gerekmektedir. Kalış süresi uzun olan ülkenin belirlenememesi durumunda, ilk giriş yapacağınız Schengen bölgesinin temsilcisine başvurmanız gerekmektedir.
Schengen Vizesi Başvuru, Şubat 2020 itibariyle schengen üyesi ülkelere elektronik başvuru yapılabilmektedir. Başvuru formlarını elektronik ortamda doldurup imzalayıp başvurular iletilebilir.
Ayrıca gitmek istenilen yerin temsilciliği aracılığı ile de Schengen vizesi alınabilir. Vize başvurusunda bulunacak kişiler, öncelikle ilgili kurumun talep ettiği belgeleri temin ettikten sonra internet üzerinden e-randevu alarak işlemini tamamlayabilir.
Örneğin Hollanda vizesi için aracı kurumun sitesinden randevu aldıktan sonra vize evraklarınızı tamamlayarak başvuru yapmanız yeterli olacaktır.
Vizeyi aldıktan sonra birlik üyesi ülkeler arasında izin süreniz dahilinde dolaşabilirsiniz. Buradaki önemli nokta, ilk girişin vize alınan ülkeden yapılması gerektiği. Daha sonrasında diğer ülkelere giriş yapabilirsiniz.
Örneğin Avusturya-Belçika-Çek Cumhuriyeti turu yapmak istiyorsunuz ve Schengen vizesine Avusturya üzerinden başvurdunuz. Avusturya’ya giriş yaptıktan sonra bu iki ülkeye de pasaportunuzla geçiş yapabilirsiniz.
Uygulama
Değerlendirme sonrası
Schengen vize 2020 şartları arasında seyahat amacına uygun olarak ibraz edilmesi gereken evraklar şunlardır:
1. Başvuru Dilekçesi
Başvuru dilekçesinde vizeye başvuran kişinin seyahat amacı, planladığı kalış ve ayrılış süreleri, seyahat masraflarına ait finansmanın kim olduğu ve bu masrafları nasıl karşılayacağı, uzun süreli vize taleplerinde geçerli neden gibi hususlar belirtilmelidir.
2. Kimlik Fotokopisi
Kimliğinizde mutlaka fotoğrafınız olmalı ve TC kimlik numaranız yazmalıdır.
3. Vize Ücreti Dekontu
Schengen vize ücreti genellikle başvuru merkezlerindeki gişede ödenir. Ancak eğer aracı kurum kullanılmışsa, ekstra hizmet bedeline ait ödeme dekontunu da başvuru belgenize eklemeniz gerekir.
4. Schengen Vizesi Başvuru Formu
Gidilecek ülkeye ait başvuru formu doldurulmalıdır. Yine istenilen şartlara göre elle ya da dijital ortamda doldurmanız gerekebilir. Örneğin, Norveç veya Finlandiya gibi ülkeler elle doldurulmasını istemez.
5. Biyometrik Fotoğraf
Ülkeden ülkeye değişmekle birlikte genel olarak 2 adet biyometrik fotoğraf yeterlidir.
6. Güncel Pasaport
En az 6 ay geçerli, sağlam ve okunaklı pasaportunuzun olması gerekir. Eğer varsa daha önceli pasaportlarınızı da dosyaya eklemelisiniz.
7. Uçak ve Otel Rezervasyonu
Konaklama bilgileri ile gidiş – dönüş uçak rezervasyonunu gösteren biletler ibraz edilmelidir.
8. Seyahat Sigortası
En az 30.000 avroluk sigorta teminatını kapsamalıdır.
9. Banka Hesap Belgeleri
Son 3 aya ait banka hesap dökümleri, araba ya da emlak kayıtları, SGK hizmet dökümü gibi belgeler eklenmeli, varsa başka garantöre ait belgeler de ibraz edilmelidir.
10. Davet Mektubu
Başvurduğunuz ülkede sizi davet eden kişi / kurum varsa, başvurunuzu güçlendirmek adına vize davet mektubu talep edebilirsiniz.
Birden fazla Schengen Bölgesi ülkesine seyahat etmek üzere Schengen Vizesine başvururken başvuru öncesinde kişinin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Birden fazla Schengen ülkesine seyahat etmeyi planlıyorsanız konaklama günleri bakımından en çok kalacağınız ülkenin Elçiliğine / Konsolosluğuna başvurmanız en doğrusudur. Birden fazla giriş vizesi aldıktan sonra vizede izin verilen süre boyunca tüm Schengen Bölgesi ülkelerine seyahat edebileceksiniz.
Vize başvurusunda bulunurken elçilikten/konsolosluktan randevu aldığınızda gerekli belgeleri bizzat elden teslim etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Randevuyu her zaman ilgili kurumda yer almaya yönelik bürokratik süreç için tahmini olarak gerekli süre bu olduğu için gidişinizden en az 15 gün önce almanız önerilir.
Her Schengen ülkesi isteyen tarafa vize düzenleme konusunda aşağı yukarı aynı şartları paylaşır. Yine de, konsolosluğa/elçiliğe bağlı olarak gerekli belgelerde ve ayrıca başlıca kimlik doğrulama evrakları ve mevcut ekonomik durumunuza göre küçük farklar olmaktadır.
Çocuklar için ilgili kurumdan aşağıdaki şekilde birkaç ilave belge istenir:
Yukarıda belirtilen belgelerin dışında, Schengen vizesine başvururken, istediğiniz vize türüne bağlı olarak, iliştirilmesi gereken çeşitli ilave belgeler bulunmaktadır. Her tür Schengen vizesi için ayrıca istenilen tüm ilave belgeler hakkındaki bilgileri aşağıda bulabilirsiniz.
Schengen Bölgesi, üye ülke vatandaşlarının pasaport ve gümrük kontrolünden geçmesine gerek kalmadan bölge içinde serbestçe seyahat etmesine izin veren Schengen anlaşmasını imzalamış 26 ülkeyi kapsar.
Schengen Bölgesi’nin her üye ülkesi Schengen vizesini düzenleyebilir.
Bu bölgede bulunan bir veya daha fazla Avrupa ülkesini aşağıdaki nedenlerden dolayı ziyaret etmeyi planlıyorsanız Schengen Vizesine başvurmanız gerekir:
Schengen ülkelerini ziyaret etme nedenlerinize, ziyaretlerinizin sıklığına bağlı olarak Schengen konsolosluğu size tek girişli vize, çift girişli vize veya çok girişli vize düzenleyebilir.
Tek girişli vizenizin geçerlilik süresi, vize başvuru formunuzda belirttiğiniz Schengen Bölgesi’nde kalacağınız gün sayısına ve size Schengen vizesini düzenleyen konsolosluğun kendi kararına bağlıdır.
Sık seyahat eden biriyseniz 5 yıla kadar geçerli olan AB vizesini almak için başvurabilirsiniz, ancak Avrupa için 5 yıla kadar geçerli olan çok girişli vizeniz olsa bile Schengen Bölgesi’nde 180 günlük dönemde 90 günden fazla kalamayacağınızı unutmamalısınız.
Yaşa ve vize kategorilerine göre değişkenlik gösteren ücretlerin 2023 itibariyle en güncel fiyatlandırması aşağıdaki tabloda yer almaktadır.
Schengen vizesine başvuran her kişinin ödemesi gereken iade edilemez olan zorunlu bir vize ücreti bulunmaktadır. Schengen vizesi maliyetleri vize türüne, başvuranın yaşına ve aynı zamanda bu metinde aşağıda belirtilen bazı diğer istisnalara bağlı olarak değişiklik gösterebilir. Schengen vizesi ücreti ilgili konsoloslukta/elçilikte nakit olarak, bankamatik kartı veya kredi kartıyla ödenebilir. Ancak, bazı konsolosluklar kredi kartıyla ödeme yapmanıza izin vermeyebilir.
Başvururken ilgili elçilikte/konsoloslukta ödenebilen vize ücreti ve hizmet ücreti Schengen vizesine dahildir. Yine, vize reddedildiği takdirde hiçbir para iadesi yapılmaz.
Yetişkin | 80 Euro |
6-12 Yaş | 40 Euro |
0-6 Yaş | Ücretsiz |
Avrupa Birliği ile vize kolaylaştırma anlaşması olan ülkelerin vatandaşları | 35 Euro |
Vize etiketinizdeki bilgilerde herhangi bir hata oluşmadığı takdirde, seyahatinize hiçbir engel yoktur. Pasaportunuzu teslim aldığınızda vize etiketindeki bilgileri lütfen kontrol ediniz. Hatalı bilgilerin düzeltilebilmesi ve vizenin yeniden tanzim edilebilmesi için hatalı bilgileri derhal Vize Bölümü’ne bildiriniz!
Vizenizde isminiz, pasaport numaranız ve fotoğrafınız yer almaktadır. Ayrıca vizenin geçerlilik süresi belirtilmiştir. Bu süre, seyahatinizin gerçekleşeceği zamanı kapsamaktadır. Almanya’da kalacağınız günlerin sayısı da vizede kayıtlıdır. Bu sayı, vize geçerlilik süresi boyunca Schengen Bölgesi’nde azami kaç gün kalabileceğinizi gösterir. Temsilciliğimiz seyahatinizde esneklik sağlamayı hedeflemektedir: Gerekli durumlarda seyahatinizde kısa vadeli değişiklikler yapabilmeniz için, vizenizin geçerlilik süresini kalacağınız gün sayısına 15 gün ekleyerek belirlemekteyiz.
Vize başvurunuz reddedildiği takdirde, bunun çeşitli sebepleri olabilir. Ret sebeplerini, tarafınıza gönderilen cevap yazısında bulabilirsiniz. Red kararları ile ilgili Türkçe örneklere buradan bakabilirsiniz:
Ankara Büyükelçiliği / İstanbul Başkonsolosluğu / İzmir Başkonsolosluğu
Vize başvurunuzu eksiksiz, seyahat amacınız hakkında net olan ve denetlenebilir belgeler ibraz etmek suretiyle her zaman yenileyebilirsiniz.
Alternatif olarak itiraz dilekçesinde yardımcı olabilecek Metin: İtiraz Bilgi Notu 89 – Lütfen işlem süresinin 3 aya Kadar sürebileceğini dikkate aliniz.
Başvurduğunuz ülkenin büyükelçiliği veya konsolosluğu Schengen vizenizi reddederse, karara her zaman itiraz edebilirsiniz. Başvurunuzla ilgili cevabınızı alacağınız gün, reddedilirse, vize reddinin nedenlerini belirten bir kağıt alacaksınız. Orada ayrıca itirazda bulunmak için prosedürleri ve son tarihleri de eklemiş olacaksınız.
Ancak bu, artık başvuramayacağınız anlamına gelmez. Elçilikler, başvuru sahiplerine, başvurularının ilk başta reddedilme nedenlerini not almalarını ve gerektiğinde değişiklik yapmalarını tavsiye eder. Schengen vize başvurusunun inceleme masraflarını karşılayan ücretleri tekrar ödemeniz gerekecektir.
1995 yılında Schengen Sözleşmesi’ni imzalayan ülkeler arasında serbest dolaşım hakkı getirilmiştir. Dolayısıyla Avusturya, Belçika, Danimarka, Çekya, Finlandiya, Estonya, Almanya, Fransa, İzlanda, Macaristan, İtalya, Yunanistan, Letonya, Litvanya, Slovenya, Lüksemburg, Malta, Lihtenştayn, Polonya, Portekiz, Hollanda, Norveç, Slovakya, İspanya, İsviçre ve İsveç gibi ülkeleri kapsamaktadır. İsviçre, Norveç ve İzlanda, Avrupa Birliği’ne üye olmasalar da özel bir anlaşma ile Schengen ülkeleri arasına alınmış ve serbest dolaşım hakkı tanınmıştır.
Şimdi Schengen vizesi talebenizin neticelenmesi 10 güne kadar alabilir. Çoğu zaman 5 gün içinde sonuçlanıyor ama aksilikler sebebiyle 10 günü aşan da duyduk.
Schengen vize başvurularının seyahat tarihinden en az bir 20 – 30 gün önceden yapılması önemli. Eğer bayram, resmi tatil gibi yoğun bir dönemde başvuru yapıyorsanız bu süreci daha da öncesinden başlatmakta fayda var. Schengen vizesi kuralları gereğince, seyahat tarihinizden en erken 90 gün öncesine kadar başvuru işlemlerine başlayabiliyorsunuz.
Hangi ülkeden vize alacağına göre ve yanınızda birilerini götürüp götürmedğinize göre hesabınızda görmek istedikleri tutar değişiyor. Örneğin Fransa’ya gidecek bir kişinin hesabında minimum 5000 TL para olması gerekirken, tek çocuklu bir ailenin hesabında 15.000 TL olması gerekir. Her ülkeyi ayrı ayrı bakabilirsiniz ama genel olarak görülmek istenen minimum tutar bu civarlarda. Ne kadar yüksekse tutar, o kadar daha iknar olur başvurunuz.
Schengen vizesinin kullanımına dair önemli detaylardan biri, vizeyi hangi ülkeden aldıysanız ilk olarak o ülkeye giriş yapmanız gerekliliği. Mesela siz Schengen vizenizi İtalya Konsolosluğu’ndan aldıysanız, ilk olarak İtalya’ya giriş yapmalısınız. Daha sonra Schengen’inizin süresi elverdiğince diğer ülkelere de rahatlıkla giriş yapabilirsiniz.
Bu kurala bazı ülkeler katiyetle dikkat ederken bazı ülkeler ise o kadar da sıkıntı çıkartmamaktadır. Fakat Schengen vizesini aldığınız ülkeye giriş yapmadan başka ülkeden ilk girişi yapmanız belki kısa vadede sorun çıkartmayacak olsa da uzun vadede, tekrar bir Schengen vizesi başvurusu yaptığınızda redle veya kısa süreli vize alımıyla sonuçlanabilir. Bu nedenle en sağlıklısı her zaman ilk girişi vizesini aldığınız ülkeden yapmayı tercih edin deriz.
Zaten tüm Schengen ülkeleri, ülkelerine Schengen vizesi ile giriş yapan kişilerin verilerinin kaydını tutmak için (Schengen Information System – SIS) adlı ortak bir bilgi sistemine sahipler. Çipli pasaportlar sayesinde artık çok daha kolay toplanıp depolanabilen tüm bu veriler, bu ortak veri tabanında yer alıyor. Yani istedikleri takdirde sizin tüm haraketlerinizi bu sistemden rahatça görüntüleyebiliyorlar.
Schengen vizesi başvurunuz, çeşitli nedenlerden (yeterince açık olmayan, eksik veya hatalı belge, bilgilerin yanlış veya çarpıtılmış olması vb.) reddedilebilir. Bu durumda yeniden başvuru yapma veya sonuca kararın çıkmasını takiben en geç 1 ay içinde itiraz etme hakkınız var. Tabi önceden ödediğiniz vize harç ücretini geri almanız mümkün değil. Yapmanız gereken ilgili konsolosluğun vize bölümüne ifaden bir itiraz dilekçesi yazıp, yine ilgili konsolosluğun itiraz prosedürünü yerine getirmek. Bu gibi bilgilere konsoloslukların web sayfasından ulaşabilirsiniz.
Hayır, çok girişli bir C vizesini D tipi ulusal vizeye dönüştüremezsiniz. Schengen vizesi ile girdiğiniz bir Schengen ülkesinde ikamet izni başvurusu da yapamazsınız. D vizesi almak için ikamet ettiğiniz ülkeden başvurmanız gerekir.
Vizenizi uzatmak için, aşağıdaki gibi çok güçlü bir nedeniniz olmalıdır:
Vizenizin süresi dolmadan ülkeyi terk edemeyeceğinize dair güçlü bir kanıt göstermelisiniz. Altı ay içinde Schengen bölgesinde 90 günden fazla kaldıysanız, vizenizi uzatma şansınız neredeyse sıfırdır. Vizenizin süresi dolmadan vize uzatma başvurusunda bulunmanız gerekmektedir.
Schengen vizenizi aşarsanız, bir daha Schengen vizesi alma riskiniz olacaktır. Önce ülkenize sınır dışı edileceksiniz ve ayrıca belirli bir miktar para cezasına çarptırılabilirsiniz.
Schengen vize başvurularının reddedilmesinin en yaygın nedenlerinden bazıları şunlardır:
Schenegen (Şengen) vizesi sayfamızı ziyaret ettiğiniz için teşekkür ederiz.
Merhabalar! Konsolosluk Evrak tasdik onayı nedir? Nasıl alınır? Ücretleri nelerdir? Konsolosluktan sonra başka nerelerde onay…
Ankara Noter Onaylı Tercüme Nedir? Ankara Noter Onaylı Tercüme, belgelerin uluslararası veya resmi kullanım için…
Merhabalar! Yurt Dışına seyahat etmek isteyen Türk Vatandaşlarının tabi olduğu vize uygulamaları için vize gerekli…
Merhabalar! Yabancıların tabi olduğu vize rejimi hakkında sorular tarafımıza sorulmaktadır. Bizde bu yazımızda soruların cevabını sizlere…
Merhabalar! Yurt Dışına seyahat etmek isteyen vatandaşlarımız yada yabancı uyruklu insanlar, bazı ülkeler için vize…
Rusya Yabancı ülke vatandaşlarına Tekdüzen Rusya E-vize Elektronik Vize düzenlemesine başlamıştır. Online vize nasıl alınır?…